ζάχαρη

[Αυτοαναφορική ανάρτηση.]

1bat

Τα τελευταία πέντε χρόνια αποφάσισα να πάψω να είμαι « ώριμη » και αγκάλιασα την κρίση ηλικίας που είχε αρχίσει να με γυροφέρνει. Ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση. Έκτοτε την περνάω ζάχαρη.

Η ζωή είναι ωραία. Επίσης η ζωή είναι μικρή. Ποτέ δεν ξέρουμε πόσο μικρή και πότε μπορεί να πάψει να είναι τόσο καλή όσο είναι τώρα. Γι’αυτό, αντί να προσπαθείς να εφαρμόσεις κανόνες κομφορμισμού, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τους γράψεις όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να φροντίσεις να περάσεις ευχάριστα. Με ανθρώπους που σε κάνουν πιο ευτυχισμένη (-ο) και όχι με εκείνους που σου τρώνε τα σωθικά σα βρωμερά παράσιτα.

Είναι τέλειο να βρίσκεις τη δύναμη να πεις « εσύ δεν θα είσαι πια μαζί μου επειδή με χαλάς ». Ακόμα τελειότερο είναι από την επόμενη μέρα να ξεκινάς μια φρέσκια ζωή, χωρίς βαρίδια. Να μην τα σκέφτεσαι καν, να έχεις γυρίσει εντελώς σελίδα στη ζωή σου. Όπως δεν σκέφτεσαι ούτε δεύτερη στιγμή εκείνο το περιτύλιγμα από το παγωτό που πέταξες στο καλάθι των αχρήστων.

Κι αν νομίζεις ότι η παρομοίωση ανθρώπων με άχρηστα αντικείμενα είναι λάθος, ίσως δεν έχεις καταλάβει τί σημαίνει ελευθερία. Ελευθερία από τις συμβατικές αντιλήψεις περί ηθικών υποχρεώσεων απέναντι σε ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έτυχε να προσκολληθούν πάνω σου σαν τις βδέλλες. Ελευθερία να λες αυτό που πραγματικά πιστεύεις χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα θίξεις τον κάθε παπάρα. Να πάει να γαμηθεί ο κάθε παπάρας εάν δεν αντέχει την αλήθεια.

Ξέρω, έχεις υποχρεώσεις και κόσμο που περιμένει κάτι από σένα και δεν μπορείς να τους απογοητεύσεις. Ας πρόσεχες. Αυτό είναι το κλουβί σου. Αυτή είναι και η κατάρα που θα σέρνεις με τη θέλησή σου. Όταν το καταλάβεις θα είναι αργά. Συνήθως είναι.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω περάσει μερικές από τις δυσκολότερες φάσεις στη ζωή μου. Έχω γνωρίσει απίστευτους ανθρώπους. Έχω κάνει πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι είμαι ικανή να κάνω, που κάποτε θα μου προκαλούσαν σοκ. Έχω θέσει νέους στόχους και τους έχω πετύχει όλους. Ειδικά εκείνον που έλεγε ότι πρέπει να γουστάρω τη ζωή μου, να ξυπνάω το πρωί ευτυχισμένη και ενθουσιασμένη για τη μέρα που έχω μπροστά μου.

Πριν μερικούς μήνες αναρωτήθηκα τί θα ήθελα να κάνω διαφορετικό στη ζωή μου εάν διένυα τους τελευταίους μήνες της. Τίποτα. Θα ήμουν στο ίδιο σημείο, με τον ίδιο άνθρωπο, κάνοντας το ίδιο πράγμα. Αυτός, για μένα είναι ο ορισμός της ευτυχίας.

Πόσο θα κρατήσει, δεν το γνωρίζω. Ποτέ δεν κρατάει όσο θέλουμε εμείς. Θα τελειώσει. Και θα έρθουν πάλι δύσκολες μέρες. Κάθε μέρα ως τότε, εγώ θα γουστάρω τη ζωή μου και θα χαίρομαι που είχα τ’αρχίδια να την φτιάξω όπως ήθελα.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Les commentaires sont désactivés.