ο Ασκός της Τεχνοφοβίας

Μόλις είδα το τρέηλερ από τον Ασκό του Αιόλου, στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Θα το πω κόσμια: η προσέγγιση είναι συνομωσιολογική, αβάσιμη, τεχνοφοβική. Δε λέω περισσότερα για να διατηρήσω το κόσμιο επίπεδο του σχολιασμού.

Πράγματι, μόνο οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να έχουν ανεμογεννήτριες. Γιατί όμως; Επειδή το νομικό πλαίσιο είναι απαγορευτικό: χρειάζονταν κάπου 167 υπογραφές και εγκρίσεις για να πάρεις άδεια εγκατάστασης (σε διάστημα πολλών μηνών εννοείται), κάτι που για έναν μικρό ιδιώτη είναι εντελώς ανέφικτο. Δεν ξέρω πόσες έγιναν μετά τις « απλοποιήσεις » αλλά στοιχηματίζω ότι δεν είναι κάτω από 140.

Προσωπικά, θα χαιρόμουν πολύ εάν όλα αυτά τα αιολικά ανήκαν πχ στη ΔΕΗ αλλά δε βρίσκω κακό να έχουν το δικαίωμα και ιδιώτες να στήσουν τα δικά τους. Με δική τους επένδυση, όχι με συγχρηματοδότηση από το Κράτος.

Πράγματι, η ολική παραγωγή στο μέγιστο είναι πολλαπλάσια από την καθημερινή κατανάλωση. Γιατί όμως; Επειδή ούτε τα ηλιακά δουλεύουν κάθε μέρα στο μέγιστο, ούτε οι ανεμογεννήτριες, ούτε τα μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα. Επειδή η χώρα κάποτε είχε βιομηχανία και αστική κατανάλωση πολύ μεγαλύτερη από σήμερα (λόγω κρίσης και αποβιομηχάνισης) και έπρεπε να διαθέτει ικανές μονάδες παραγωγής (συμβατικές) για να καλύπτει τη ζήτηση.

Ακόμα, επειδή ΜΙΑ εβδομάδα κάθε γαμημένο καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερο από το μέγιστο για να καλύψουμε το κλιματιστικό που ανάβουν όλοι επειδή δεν έχουν επενδύσει σε καλή μόνωση και έχουν χτίσει σαν κατσαπλιάδες.

Επειδή επίσης, όταν μια μονάδα της ΔΕΗ έχει πρόβλημα (κάτι που συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση, χωρίς να χρειάζεται να το μαθαίνει ο τελικός καταναλωτής), πρέπει να έχεις back up, αλλιώς αγοράζεις από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια σε πολύ υψηλές τιμές.

Ακόμα σπουδαίοτερο: επειδή ο στόχος είναι να καταναλώνουμε όσο το δυνατό λιγότερο λιγνίτη και πετρέλαιο, ρυπογόνα και τα δύο. Το Φυσικό Αέριο είναι προφανώς καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, αλλά κι αυτό παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης είναι 100% εισαγόμενο και δεν είμαστε ακριβώς δίπλα στην πηγή παραγωγής (με ό,τι αυτό σημαίνει για την πιθανότητα διακοπής της παροχής).

Πράγματι, αυτό που έγινε με την Αλουμίνιο της Ελλάδος είναι σκάνδαλο και θα πρέπει η ΡΑΕ να κληθεί να λογοδοτήσει. Αλλά δεν αφορά τα αιολικά πάρκα. Δεν έχει την παραμικρή σχέση. Που σημαίναι ότι το έβαλαν στο ντοκυμαντέρ για να πείσουν, επειδή το υπόλοιπο υλικό τους δεν ήταν αρκετά πειστικό.

Πράγματι, οι πρόγονοί μας πολέμησαν για να κρατήσουν την Ελλάδα, όπως μας θυμίζει ο τύπος με το κομποσκοίνι στον καθρέφτη που οδηγάει χωρίς ζώνη (διότι άμα έχεις κομποσκοίνι δεν σε σκιάζουν τα ατυχήματα!). Ε και; Σήμερα ξεπουλιέται όσο όσο από τους απογόνους αυτών των ίδιων προγόνων. Είναι τουλάχιστον αστείο ως επιχείρημα, ειδικά στην Κρήτη, όπου παντού βλέπεις πωλητήρια ακινήτων στα Ρώσικα και στα Γερμανικά (που είχαν αναρτηθεί πολύ πριν την κρίση).

Πράγματι, τα λεφτά για την επένδυση πάνε στο εξωτερικό επειδή – πέσε απ’ το σύννεφο! – η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανική παραγωγή. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αγοράζουμε αυτοκίνητα (ούτε τέτοια παράγουμε), κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μηχανάκια, φωτοτυπικά, αξονικούς τομογράφους, αεροπλάνα, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, τηλεοράσεις, ηλεκτρικές γεννήτριες, τρακτέρ, ρουλεμάν, ανελκυστήρες, αθλητικά παπούτσια κ.ο.κ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, και οι λόγοι είναι πολλαπλοί. Αυτό πώς ακριβώς αποτελεί επιχείρημα κατά της αιολικής ενέργειας;

Πράγματι, αρκετά δημοτικά συμβούλια τάσσονται κατά των αιολικών πάρκων. Ορισμένα μάλιστα ζητούν και ανταλλάγματα, όπως δωρεάν ρεύμα ή μετρητά και αρχίζουν το παζάρι. Όταν κάποιος χτίζει ένα μαγαζί, μια στάνη, ένα ξενοδοχείο, μία βιοτεχνία, ένα βενζινάδικο, ζητάνε μετρητά ή δωρεάν εμπόρευμα;

Πράγματι, ο κάθε μπάρμπας μπορεί να θεωρεί ότι το χωριό του είναι περιοχή « ιδιαίτερου φυσικού κάλλους » και να απαγγέλλει συγκινητικά ποιήματα και τραγούδια. Δε θέλω να του το χαλάσω, αλλά κάθε τοπικιστής το ίδιο λέει για το χωριό του (παντού, σε όλο τον πλανήτη). Η γνώμη του, δεν συμπίπτει πάντα με την πραγματικότητα, ούτε και αποτελεί κριτήριο για το πού και πώς μπορεί να παραχθεί ενέργεια. Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν μία άλλου είδους ομορφιά και τέλοσπάντων, είναι θέμα γούστου. Δεν καταλαβαίνω γιατί το δικό του γούστο είναι καλύτερο από το δικό μου.

Πράγματι, χρειάζεται να ανοίξουν δρόμοι για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών. Δεν χρειάζεται όμως να υπάρχουν τέτοιου είδους ζώνες πυροπροστασίας μέσα στα πυκνότερα δάση; Με σωστό σχεδιασμό, αυτοί οι δρόμοι μπορούν να έχουν πολλαπλή χρησιμότητα.

Πράγματι, χρειάζεται ένα άλφα οικόπεδο. Ε, και; Αυτό μας πείραξε; Αν τους ζητούσαν τον ίδιο ακριβώς χώρο για ξενοδοχείο, θα υπέγραφαν και με τα δύο χέρια. Δεν κοιτάνε καλύτερα να μαζέψουν τις χωματερές τους; (Μπορώ να αναφέρω πολλά ακόμα, αλλά θα αρκεστώ σε αυτό).

Πράγματι, ο αδερφός του ΓΑΠ μας προκαλεί αηδία. Και δεν αποκλείεται να έχει σχέσεις διαπλοκής. Αυτό γιατί είναι επιχείρημα ενάντια στην αιολική ενέργεια; Δεν ξέρω πόσες από τις 140 άδειες και υπογραφές μπορεί να εξασφαλίσει ο αδερφός του ΓΑΠ στους φίλους του, αλλά σίγουρα δεν μπορεί όλες. Όσες γνωριμίες και να έχει, όσες πιέσεις κι αν ασκήσει.

Πράγματι, χρειάζεται σχέδιο για την αποκατάσταση των μονάδων, όταν πάψουν να λειτουργούν. Μια ανακύκλωση των υλικών για αρχή. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος όμως; Σοβαρά, όταν έχει γεμίσει η Ελλάδα από πρώην βενζινάδικα με σάπιες δεξαμενές που ρυπαίνουν το υπέδαφος (και ενίοτε τον υδροφόρο ορίζοντα), με πρώην βιοτεχνίες που κανείς δεν ξέρει τι επικίνδυνα απόβλητα έχουν ακόμα μέσα, με εκατομμύρια συσκευασίες τοξικών φυτοφαρμάκων που κανείς δε μπαίνει στον κόπο να συλλέξει με αποτέλεσμα να τις στέλνουμε στις χωματερές (ή στην καλύτερη περίπτωση στους ΧΥΤΑ), το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουμε είναι ένα μεγάλο γήπεδο με χαλίκι, μια τσιμεντένια βάση και μερικά παλιοσίδερα;

Πράγματι, κάποτε χιόνισε στη Σαουδική Αραβία. Πώς ακριβώς αυτό αποτελεί επιχείρημα κατά της αιολικής ενέργειας; Εκτός εάν υπονοούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι επίπλαστη και δε χρειαζόμαστε διαφορετικές μορφές ενέργειας.

Δεν ξέρω πώς να σχολιάσω το ζευγάρι των Ολλανδών (αλήθεια; η προφορά τους δε θυμίζει Ολλανδούς) τουριστών που παρουσίασαν με τα μικρά τους μόνο ονόματα. Απορώ πόσους χρειάστηκε να ρωτήσουν μέχρι να βρουν την κατάλληλη απάντηση. Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι απάντησαν ότι είναι υπέρ της αιολικής ενέργειας και ότι τέτοια έχουν και στις χώρες τους. Οι Ολλανδοί που αισθάνονται αποστροφή για το δομημένο τοπίο επειδή στη χώρα τους είναι τα πάντα δομημένα και ανθρωπογενή, ίσως να προτιμούν τα άγρια τοπία. Αλλά έχουν και τη SHELL.

Δεν ξέρω πώς να σχολιάσω (2) τον μπάρμπα που έλεγε ότι μόνο αυτός πατάει στο τάδε βουνό της Ευρυτανίας. Ή μάλλον ξέρω, αλλά είναι λίγο χυδαίο και θα το αποφύγω. Και σιγά το βουνό που πατούσε δηλαδή, δεν είχε πράσινο ούτε για δείγμα.

Ο δε μπάρμπας (αγρότης – ξενοδόχος) που είπε ότι θα χάσουν 3.200 θέσεις εργασίας από τον τουρισμό στη Μάνη (χωρίς το παραμικρό στοιχείο, έτσι, από το τσερβέλο του!), ίσως πρέπει πρώτα να μας πει (ως ξενοδόχος) πόσο κοστίζουν τα καταλύματα στη Μάνη: όλα χτισμένα με επιδοτήσεις (αυτός να πάρει επιδότηση, οι άλλοι όχι), όλα χτισμένα ως « πολυτελείς πύργοι », χρεώνουν ταρίφα από 200 ευρώ και πάνω το μικροσκοπικό δωμάτιο (εντελώς ακατάλληλο για κλειστοφοβικούς). Που, για να βρεις παραλία, πρέπει να βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη και να εύχεσαι να μη σε χτυπήσει κανένας κάγκουρας με το αγροτικό που οδηγεί όπως να’ναι επειδή εκεί είναι το χωριό του.

Οι ανεμόμυλοι παλαιότερων καιρών έγιναν ανεμογεννήτριες σήμερα. Όπως τα ξύλινα και τα πέτρινα σπίτια κάποτε έγιναν από τούβλα, μπετόν αρμέ και γυαλί. Όπως τα γαϊδουράκια έγιναν 4 επί 4. Όπως τα βόδια και τα άλογα έγιναν τρακτέρ. Όπως το ταχυδρομείο έγινε email και ο τηλέγραφος κινητό τηλέφωνο. Όπως ο καραγκιόζης στην πλατεία του χωριού έγινε netflix. Όπως το πηγάδι έγινε βρύση και ηλιακός θερμοσίφωνας. Όπως η αλυσίβα για το πράσινο σαπούνι έγινε σκόνη πλυντηρίου.

Όλα αυτά είναι από τις φυσιολογικότερες μεταβάσεις.

Ναι, είναι κρίμα να πηγαίνει όλο αυτό στους Μπόμπολες του τόπου. Γιατί δεν καταθέτουν σχέδια για αιολικά πάρκα και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί; Γιατί όχι και τοπικοί σύλλογοι οι οποίοι λόγω μεγέθους (και resources) μπορούν να το κατορθώσουν; Ιδού η Ρόδος.

Αντί να πετροβολούμε την αιολική (και την ηλιακή) ενέργεια, είναι παραγωγικότερο να προτείνουμε βιώσιμα μοντέλα της που θα είναι για το καλό του τόπου και για το καλό των πολιτών.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s