Snowden film

Χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μόλις ήταν διαθέσιμη, έσπευσα να δω την ταινία Snowden, ομολογουμένως με αυξημένες προσδοκίες λόγω Όλιβερ Στόουν.

Ο κινηματογράφος, ο οποίος είχε δύο ορόφους (παλιά θεατρική αίθουσα) ήταν κατάμεστος. Την εισαγωγή (ναι, είχε και τέτοια) την έκανε ένας CEO εταιρείας λογισμικού ασφαλείας, οπότε λίγο πολύ καταλαβαίνετε τι είπε. Δεν παρέλειψε να κάνει και αναφορά στα δεκάδες δισεκατομμύρια κερδών της Google.


Στη λήξη της ταινίας, η οποία έχει διάρκεια άνω των 2 ωρών, το κοινό άρχισε αυθόρμητα να χειροκροτά δυνατά. Ίσως επειδή στο τελευταίο λεπτό, βλέπουμε τον πραγματικό Edward Snowden, να μας μιλά από τη Μόσχα.

Ενδεχομένως το σενάριο εστίασε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε / θέλαμε στη σχέση του Snowden με την κοπέλα του, ενώ δεν είχε καμία αναφορά στους γονείς του. Από την άλλη, αυτή η σχέση έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στα πιστεύω του (δεν ήξερα ότι ήταν Ρεπουμπλικάνος!) αλλά και στην εργασιακή του εξέλιξη.

Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ο Edward Snowden δεν έχει απολυτήριο λυκείου, αν και δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που μεγαλούργησε έξω από το πλαίσιο της συμβατικής εκπαίδευσης.

Ο Joseph Gordon Levitt που είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δώρισε την αμοιβή του « to help facilitate the conversation about the relationship between technology and democracy » (ό,τι καταλάβατε, κατάλαβα). Ο ίδιος δήλωσε ότι είχε συνομιλία με τους γονείς του Snowden, που πήγαν στην πρεμιέρα, στη Νέα Υόρκη.

Αναπόφευκτα, βγαίνοντας από την κινηματογραφική αίθουσα, άνοιγε η συζήτηση σε όλες τις παρέες για το πώς χρησιμοποιούμε εμείς το δίκτυο, τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές κλπ.

Η προσωπική μου σχέση με το δίκτυο είναι σχετικά γνωστή: δεν το εμπιστεύομαι, διαχωρίζω μετά κόπων και βασάνων το επαγγελματικό από το υπόλοιπο, αλλά παρ’ όλα αυτά το χρησιμοποιώ μετά μανίας. Το κάνω όμως συνειδητά και με τον τρόπο που θέλω εγώ, δηλαδή με ψευδώνυμο.

Όχι πως εάν η NSA με βάλει στόχο (που ΟΚ, προφανώς έχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν) δεν γνωρίζει ποια είναι η espoir, πότε δουλεύει, πότε μετακινείται και με ποιο μέσο, πότε κοιμάται, πότε κάνει σεξ και με ποιον, με ποιους μιλάει και κάθε πότε, τι παλμό έχει όταν κάνει ποδήλατο στο γυμναστήριο (fitness wristband), και κάθε πότε πληρώνει τους λογαριασμούς της μέσω web-banking.

Έχουν τις φωτογραφίες των διακοπών μου (dropbox) και γνωρίζουν καλά ποιοι άλλοι ήταν μαζί μου (το face recognition έχει κάνει τεχνολογικά άλματα). Ξέρουν τι χάπια παίρνω από το φαρμακείο (e-συνταγογράφηση) και τι λένε τα ιατρικά μου αρχεία (όλα ηλεκτρονικά). Ξέρουν ακόμα και αν βλέπω τηλεόραση, ποιο πρόγραμμα, πότε το βαριέμαι και αλλάζω κανάλι κλπ.

Όλα αυτά τα ξέρουν επειδή όλες αυτές τις πληροφορίες είτε τις έχω εγώ αναρτήσει ή στείλει με email στις επαφές μου, ή τις ανέβασα στο dropbox, είτε τις παρέχουν οι τράπεζες, οι πάροχοι τηλεφωνίας, οι αεροπορικές εταιρείες, και γενικότερα, όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιώ.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε όπως θέλουμε και να απολαμβάνουμε την τεχνολογία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνολογία λειτουργεί τα μέγιστα προς όφελός μας. Απλά επιμένω ότι πρέπει να την χρησιμοποιούμε συνειδητά και έχοντας γνώση του ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες αυτές τις πληροφορίες.

Για το λόγο αυτό, οι κάμερές μου είναι πάντα καλυμμένες (και ήταν ήδη αρκετά χρόνια πριν από τον Snowden), o rooter έχει και κουμπάκι που κλείνει π.χ. τα βράδια (για καλύτερα αποτελέσματα βγάζεις και το καλώδιο), αρνούμαι να εγκαταστήσω το fb messenger (στους υπολογιστές) + fb app (στο κινητό), έχω add on που καθαρίζει όλα τα cookies μόλις κλείνω ένα tab, χρησιμοποιώ το pidgin (με off the record plugin), ξέρω πώς να σιγάσω το μικρόφωνο του κινητού και του υπολογιστή κλπ. Και βεβαίως, όταν θέλω να είμαι τελείως εκτός δικτύου, ξέρω πώς να το κάνω: το κινητό (a.k.a. my personal GPS tracker) μένει σπίτι.

Publicités

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza

надежда - 100% durchschaut - Vous m’avez pris pour une des votre! Voir tous les articles par espοir - надежда - Hoffnung - speranza

Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s