σούρουπο

Μελαγχολικό τοπίο, βόλτα της εποχής της αυτοεπιβληθείσας καραντίνας κοντά στο σούρουπο, αν και το « σούρουπο » διαρκεί αρκετή ώρα όσο πλησιάζεις τον αρκτικό κύκλο. Η κλίση των ακτίνων του ήλιου είναι πάντα τέτοια που μοιάζει ολόκληρη η μέρα σχεδόν με ένα ατελείωτο σούρουπο, αυτό που πολλοί περιγράφουν ως διαφορετικό φως επειδή ο ήλιος δεν είναι πραγματικά ποτέ ψηλά στον ουρανό.

Τα δέντρα έχουν έτοιμα μπουμπούκια πάνω στα κλαδιά, περιμένουν να μπει ο Απρίλης για να πρασινίσουν, υπερβολικά νωρίς φέτος, πολύ αφύσικα, προκαλώντας μεγάλη σύγχιση σε ανθρώπους και φύση. Απαιτούνται αρκετές μέρες με θερμοκρασία πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου για να ανθίσει η φύση και παραδόξως φέτος αυτό συνέβη νωρίς, μες στο Μάρτιο.

Θα είναι μια παράξενη άνοιξη, χωρίς παιδιά να παίζουν στις παιδικές χαρές, με τους ανθρώπους να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας αντί να χαμογελούν και να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο. Η πραγματικότητά μας έχει γυρίσει τούμπα, έχει ανατραπεί το φυσιολογικό, το πώς να είσαι καλός και υπεύθυνος πολίτης, ξαφνικά πρέπει να μένεις μακριά από τους ηλικιωμένους γονείς σου, να μην τολμάς να χαιρετήσεις δια χειραψίας ή με χαμόγελο, επειδή μπορεί να μεταδόσεις σταγονίδια, μπορεί να κοστίσεις τη ζωή ενός ανθρώπου.

Θα είναι ακόμα πιο παράξενο ότι δε μπορούμε να μπούμε στο αυτοκίνητο να πάμε σε μια παραλία, να απολαύσουμε την εξοχή, να φτιάξουμε μάηδες, να πάρουμε μέρος στην πρωτομαγιάτικη πορεία, να βρεθούμε στην ίδια πλατεία με χιλιάδες άλλους, να συναντήσουμε φίλους για καφέ έξω ή για φαγητό. Πού να το κάνουμε άλλωστε αυτό, είναι κλειστά τα μαγαζιά.

Δυστυχώς, το δυσκολότερο θα έρθει μετά από την άνοιξη: όταν δηλαδή αρχίσουν να μας επηρεάζουν οι απολύσεις, εκατομμύρια απολύσεων σε όλη την Ευρώπη και παντού αλλού. Οι άφραγκοι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε έξω για φαγητό, ακόμα κι αν ανοίξουν τα εστιατόρια. Ούτε θα ανανεώσουν τα ρούχα τους, ούτε θα πάνε διακοπές, ούτε θα επενδύσουν για ανακαίνιση στο σπίτι τους. Αυτό που βίωσε η Ελλάδα το 2011-12 θα το βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό όλος ο πλανήτης.

Μπορεί αυτό να είναι το δυσκολότερο αλλά δε θα είναι το χειρότερο. Ζούμε το δόγμα του σοκ που έχει περιγράψει η Naomi Klein: οι κοινωνίες παραδίδουν τα δικαιώματά τους αβλεπί, αδιαπραγμάτευτα, χωρίς αντίσταση. Ακόμα και εκλογές έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της παγκόσμιας καραντίνας, ενώ η απαγορεύση συνάθροισης άνω των 2 ατόμων (!!!) θεωρείται λογικό μέτρο στη Γερμανία.

Οι πολίτες δε διαμαρτύρονται. Το κάνουν με καλή πρόθεση, για να σώσουν αυτούς που αγαπούν, για να είναι υπεύθυνοι και όχι ατομικιστές. Αυτό που θα ακολουθήσει όμως, δεν ξέρω πώς θα το παλέψουμε: τη συνέχιση δηλαδή αυτών των έκτακτων μέτρων που ζούμε σήμερα με πρόσχημα το γενικότερο καλό.

Κι αν δε θυμάστε, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω εγώ: πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δεν ήμασταν όλοι εν δυνάμει τρομοκράτες. Η τράπεζα Swift δεν παρέδιδε όλα τα στοιχεία μας στις Αρχές των ΗΠΑ, δεν κρατούσαν αρχείο με τις ιδιαίτερες διαιτητικές μας απαιτήσεις – επειδή φευ, μπορεί να είμαστε τρομοκράτες! – οι τελώνηδες στην Αμερική δε μπορούσαν να μας ζητήσουν τα social media & passwords (των τελευταίων 10 ετών!) για να μας επιτρέψουν την είσοδο. Ούτε πληρώναμε τις εταιρίες τηλεφωνίας για να διατηρούν 10 χρόνια αρχείο με τα metadata μας, καθ’ υπόδειξιν και στην απόλυτη διάθεση των Αρχών.

Κάθε σπιθαμή ελευθεριών που δόθηκε, δεν πάρθηκε ποτέ πίσω. Παραδίδουμε κεκτημένα αιώνων και δεν ξέρουμε πώς και πότε θα επανέλθει η « κανονικότητα » και τι είδους « κανονικότητα » θα έχουμε πλέον.

Οι ενδείξεις από την Ελληνική τηλεόραση, με υπουργούς να απαιτούν προσυνεννόηση για τις ερωτήσεις που θα τους γίνουν, να ψεύδονται ανοιχτά χωρίς φόβο και να απαιτούν μηδενική κριτική σε όσα λένε. Βλέπεις, όταν είσαι σε καραντίνα δε μπορείς να οργανώσεις πορείες διαμαρτυρίας. Οπότε θα σε κρατήσουν μέσα όσο περισσότερο μπορούν και μόλις βγεις, θα έχουν πουλήσει μέχρι και τα πεζοδρόμια και θα χρειάζεσαι διόδια για να περπατήσεις.

Η ζωή θα συνεχιστεί. Απλά δε θα είναι η ίδια με εκείνη που ξέραμε.

Ξέρω, ακούγομαι απαισιόδοξη. Ίσως επειδή έχω το έχω ξαναδεί το έργο και βλέπω ήδη προς τα πού πάει.

À propos de espοir - надежда - Hoffnung - speranza


Qqchose a declarer?

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :